Панельна бесіда в рамках наукового семінару на тему “Академічна доброчесність науковця”

9 червня 2022 року на кафедрі економічної географії та екологічного менеджменту відбулась панельна бесіда в рамках наукового семінару на тему “Академічна доброчесність науковця” про особливості формування наукових профілів викладачів. Організаторами даного заходу виступили д.пед.н. Чубрей О.С. та к.е.н. Підгірна В.Н., модератором даного дійства виступив заступник директора з питань інформаційних технологій Наукової бібліотеки ЧНУ ім. Ю.Федьковича, к.і.н.  Шилюк О. І.

У ході заходу учасники обговорили можливості університетського репозитарію ARCher. Також акцент в контексті бесіди був зосереджений на особливостях формування наукових профілів викладачів на пошукових платформах Google Академії, ОRCID, Elsevier Scopus, Web of Science. Як зазначив Олег Шилюк, індекс Google Scholar містить більшість рецензованих онлайн журналів Європи та Америки найбільших наукових видавництв. За функціями він схожий на вільнодоступні системи Scirus від Elsevier, CiteSeerX та getCITED, а також на інструменти засновані на підписці, такі як Elsevier Scopus та Thomson ISI’s Web of Science.

З точки зору реальних показників цитування для україномовних авторів, Google Scholar представляє більшу зацікавленість, ніж бібліометричні комерційні платформи Web of Science або Scopus, які опрацьовують менше 2 % публікацій українських науковців.

На останок модератор зазначив, що профіль вченого у Google Академії надає можливість авторам відстежувати бібліографічні посилання на свої статті. Можна переглядати, хто цитує ваші публікації, переглядати графіки цитувань у часі та розраховувати декілька наукометричних показників.

Щиро дякуємо всім за участь у науковому семінарі!

This entry was posted in Без категорії. Bookmark the permalink.